In dit programma geven we aan wat we lokaal en in regionaal verband doen aan het verkeer, het parkeren en de openbare ruimte. We hebben gezorgd voor een goede bereikbaarheid van onze kernen met aandacht voor doorstroming van verkeer op onze hoofdwegen en voor veiligheid en leefbaarheid in de kernen.
Mogelijk heeft 'corona' gezorgd voor ander verplaatsingsgedrag of gaat dat nog doen. Met name het collectief (openbaar) vervoer lijkt de rekening gepresenteerd te krijgen. Studenten hebben digitaal colleges bijgewoond en werknemers hebben veel thuis gewerkt. Het vermoeden dat dit voor een deel een permanent gegeven is, wordt breed gehoord. Minder reizigers in het OV heeft ook betekent dat er minder inkomsten waren voor vervoerders. Door de garantstelling van het rijk is de kwaliteit van de dienstverlening niet onder druk gekomen.
Parkeren draagt bij aan een gemeente waar het aangenaam wonen en verblijven is en waar het goed ondernemen is, en dat op een structureel duurzame manier. Voor zowel bezoekers als inwoners van Gooise Meren willen we dat het parkeren zo eenvoudig en klantvriendelijk mogelijk wordt georganiseerd. In 2021 is daarom een begin gemaakt met een modernisering van de parkeerverordening. Daarnaast is gestart met het aanpassen van de Richtlijn Parkeernormen. Dit zal in 2022 worden afgerond.
Op gebied van verkeersveiligheid is in het kader van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 de risicoanalyse afgerond.
Gooise Meren is een groene, duurzame gemeente met een rijke cultuurhistorie, ingeklemd in de drukte van de steden Utrecht, Amsterdam, Almere en Amersfoort. De kwaliteit van de leefomgeving is hoog, maar staat blijvend onder druk door overlast van wegen, verkeer, spoor en vliegtuigen. In 2021 zijn wij een kwalitatief hoogwaardig woon-, leef- en werkmilieu blijven nastreven om inwoners, bedrijven en organisaties de kans te geven zich te kunnen ontplooien en zelf (mede) vorm te kunnen geven aan hun eigen leefomgeving.