Cultuur, cultuurhistorie, sport en recreatie zijn belangrijke op zichzelf staande waarden; deze waarden zijn ook van betekenis voor de sociale structuur van de gemeente. Het mes snijdt aan twee kanten. We willen sport, cultuur en recreatie inzetten om de verbinding tussen inwoners te versterken. Het aanbod van voorzieningen zal daarom breed toegankelijk moeten zijn om de ontwikkeling en ontspanning van inwoners te verzekeren en verbinding tussen inwoners te realiseren.
Vanaf maart 2020 zijn we allemaal geconfronteerd met COVID-19. Dit heeft ook verstrekkende gevolgen voor onze maatschappelijke organisaties. Na de eerste golf en lockdown in het voorjaar, waarin o.a. culturele instellingen en sportverenigingen hun deuren moesten sluiten volgde eind 2020 opnieuw een lockdown. We zijn onder de indruk van de veerkracht die in onze gemeente duidelijk aanwezig is. Met elkaar zetten we er de schouders onder, ook als dit nog even aanhoudt. De gemeente ondersteunt waar mogelijk en doet dit onder andere door het gemeentelijk steunfonds voor coronaschade. Op grond van het door de gemeenteraad unaniem vastgestelde Afwegingskader steunmaatregelen corona zijn de eerste aanvragen eind 2020 in behandeling genomen.
Kunst en Cultuur zijn belangrijk voor het welzijn van inwoners en leveren een bijdrage aan maatschappelijke vorming. Dat geldt vooral voor kennismaking met cultuur door met name kinderen. Samenwerking tussen culturele instellingen wordt bevorderd. Kunst en Cultuur is goed vertegenwoordigd in onze gemeente. We hebben veel culturele verenigingen, verspreid over de verschillende kernen; we beschikken over vier musea, waaronder één rijksmuseum; een groot en klein theater; Forteiland Pampus en de Grote Kerk Naarden met tal van activiteiten; ruim 50 kunstwerken in de openbare ruimte. We vinden het belangrijk om iedereen mee te nemen als het kunst en cultuur betreft. Via de sport- en cultuurcarrousel vanuit welzijn worden hiervoor mogelijkheden geboden. En via cultuureducatie voor onze circa 26 scholen.
De gemeente is trots op haar cultuurhistorisch erfgoed. Erfgoed draagt bij aan de kwaliteit van wonen en (samen)leven. Deze kwaliteiten willen we meer benutten ten behoeve van educatie, recreatie, toerisme, ontmoeting en verbinding. Door het erfgoed voor meer mensen toegankelijk te maken wordt de betrokkenheid van inwoners met de gemeente bevorderd. Ook voor bezoekers en investeerders is die historische identiteit van belang. Het maakt onze gemeente interessanter voor toeristisch bezoek en is ook een steeds belangrijker vestigingsfactor.
Sport en bewegen draagt op positieve en laagdrempelige wijze bij aan vitale en gezonde inwoners. De gemeente stimuleert met name (sportief) bewegen van jeugdige en kwetsbare inwoners en ondersteunt (sport)aanbieders zich (door) te ontwikkelen tot betrokken en vitale organisaties. De lokale energie in onze gemeente benutten wij door samenwerking in het lokale Sportakkoord, want verbinding van (initiatieven van) mensen en organisaties staat in dit lokale akkoord centraal.
Om tot dit lokale Sportakkoord te komen – welke aansluit bij het nationaal Sportakkoord uit 2018 -, zijn er eind 2019 en begin 2020 (pre-corona) werkbijeenkomsten geweest in bijzijn van vele sportaanbieders/ verenigingen. Ook partijen uit het maatschappelijk veld o.a. Versa Welzijn en GGZ waren hierbij vertegenwoordigd. Dit heeft erin geresulteerd dat begin november 2020 ons lokale Sportakkoord is ondertekend. Niet alleen door de gemeente, maar juist ook door andere betrokken partijen zoals het team buurtsportcoaches van ‘Gooise Meren Beweegt’, Team Sportservice Noord-Holland/ Aangepast Sporten en sportaanbieders B.F.C. en HC Naarden.
En er zijn veel meer sportaanbieders betrokken. Sportverenigingen kunnen zich ook in 2021 nog aansluiten bij een of meerdere deelthema’s in dit lokale Sportakkoord. De deelthema’s passen in onze doelstellingen waar het gaat om Inclusief sporten & bewegen, duurzame sportinfrastructuur en betrokken en vitale organisaties. Namens het team van Gooise Meren Beweegt is de verenigingsondersteuner de verbindende schakel tussen sportverenigingen, de samenleving en team Sport van de gemeente.
We bieden inwoners en bezoekers van jong tot oud mogelijkheden om te recreëren en te spelen in de openbare ruimte. Dit doen we door ervoor te zorgen dat minimaal 3% van de buitenruimte geschikt is om te spelen zowel met speellocaties als met ruimtes zoals grasvelden, bosjes of verharde pleintjes waar gespeeld en gesport kan worden. Hierbij hebben wij aandacht voor de instandhouding van parken en bij de vraag van de jeugd passende speelplaatsen en door het creëren van doorgaande wandel- en fietsroutes.