Het beleid van Gooise Meren is er op gericht dat alle inwoners kunnen meedoen. Daartoe zetten we ook de voorzieningen uit programma 6 in.
Werk
Wij streven naar een inclusieve arbeidsmarkt en willen dat meer inwoners participeren op de arbeidsmarkt, hun talenten benutten en economische zelfstandigheid bereiken. De gemeente heeft inwoners daarbij ondersteund met scholing en re-integratievoorzieningen. Wij hebben samengewerkt op lokaal en regionaal niveau met ondernemers, het onderwijs en het UWV. In 2020 zijn in samenwerking met diverse partners de arbeidsmarktbewerkingsplannen Werken aan Werk en Perspectief op Werk verder uitgevoerd en aangepast aan de ontwikkelingen van de economie en de arbeidsmarkt.
Wij ondersteunen inwoners die (tijdelijk) niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarbij staan eigen kracht en deelname aan de samenleving voorop. Het vinden van betaald werk is het eerste doel. Eind 2020 waren er 1187 participatiegerechtigden (de meesten zijn ook uitkeringsgerechtigden) in het bestand en ingedeeld op de treden van de Participatieladder. Daarvan hebben we de verwachting dat 213 personen kunnen uitstromen naar betaald werk.
Inkomen
Wanneer inwoners (nog) niet in staat zijn om betaald werk te verrichten worden zij ondersteund met een wettelijke inkomensvoorziening zoals een bijstandsuitkering. De gemeente heeft daarnaast voor hen minimaregelingen die ook beschikbaar zijn voor inwoners met een andersoortig laag inkomen. Armoede wordt bestreden waardoor minimahuishoudens, inclusief kinderen, beter kunnen participeren. De landelijk beschikbaar gestelde middelen voor armoedebestrijding zijn hier, naast eigen middelen, voor benut. Daarnaast zijn we de minima tegemoet gekomen met een financiële bijdrage om (duurzame) mondkapjes aan te schaffen. Naast het bieden van inkomensondersteuning helpen wij ook inwoners die kampen met (dreigende) schuldenproblematiek. De gemeente stuurt aan op een effectieve keten van schuldhulpverlening. We willen met een preventieve aanpak en integrale hulpverlening schuldenproblematiek voorkomen en bestrijden. Eind 2020 hadden 988 personen recht op een uitkering voor levensonderhoud. Dit betekent een stijging van 3% in 2020.
In hoofdstuk 6.1 (Werk) wordt ingegaan op re-integratie van inwoners en in hoofdstuk 6.2 (Inkomen) op het verstrekken van uitkeringen en overige vormen van inkomensgerelateerde ondersteuning..