De nieuwe SSD 2.0 organisatie is in grote lijnen in gang gezet en werkt goed. Voorbeelden hiervan zijn: de aanstelling van een Kwartiermaker, een vernieuwde Vliegwiel Groep (maandelijks beleidsoverleg), een Vlechters Groep (maandelijks communicatieoverleg), een wekelijks overleggend Operationeel team en de opstart van de Stichting Gerben Struik (Fondsen groep) en de groep van externe Ambassadeurs van de beweging. Deze groepen tezamen vormen de lichte governance structuur voor de gehele beweging. Samen Sneller Duurzaam is een beweging die kansen en initiatieven wil stimuleren én ondersteunen om maximale impact te realiseren met de lokaal aanwezige energie. Er zijn vele voorbeelden van samenwerking gecreëerd en verstevigd.
Het digitale platform is inhoudelijk sterk uitgebreid in 2019, zowel qua inhoud als qua initiatieven. Ook is er een flinke groei geweest in nieuwsbrief abonnees, in de LinkedIn groep en leden van de Facebook pagina. De duurzaamheidscafés als fysiek platform blijken een succesformule, de bezoekersaantallen blijven hoog en de thema's zijn mooi afwisselend.
Vanuit de samenwerkingsambitie zijn er in 2019 verschillende initiatieven geweest die samen met andere stakeholders zijn georganiseerd, zoals de Tegenlicht meet-ups in samenwerking met de Bibliotheek, de SSD input voor het ontwerp van het nieuwe buurtschap Crailo, de gezamenlijke bijeenkomsten met en bij de Groene Afslag. De Samen Sneller Duurzaam educatieprogramma's voor PO en VO scholen en de vele initiatieven als troeptrimmen, aanleg voedseltuinen samen met Versa Welzijn, de betrokkenheid en bijdrage van SSD bij de gemeentelijke programma’s als: ontwerp van de nieuwe Duurzame Ontwikkel Tool, de Circulaire Roadmap voor inkoop, het Leefbaarheidsprogramma, de GAD Open dag, Seniorendag, Samenwerking met Wijkorganisaties m.b.t. De energie transitie, etc.
Het Actieplan Samen Sneller Duurzaam 2017 – 2022 is in 2019 met bijdrage en ondersteuning van de gemeente verder tot uitvoering gebracht op de volgende manieren:
In 2019 is er een goede start gemaakt met nieuwe en professionele initiatieven die mede door dit fonds mogelijk zijn gemaakt: energie Coöperatie Watt Nu, Social Stuff, het Kindertuinen project, de energie tentoonstelling Kompas op Groen, en een nieuw duurzaamheids-lesplan voor het gehele voortgezet onderwijs. Ook heeft SSD zelf fondsen geworven, zoals bij Nederland Schoon, Versa Welzijn, de Provincie en het Rijk.
Het SSD Spoorboek is het logische vervolg op het oorspronkelijke Actieplan. Alle werkgroepen en initiatieven worden ondersteund door de SSD ondersteuningsgroepen. Daar waar werkgroepen in kracht afnamen is extra aandacht aan besteed, zodat het vliegwiel van de beweging blijft draaien én groeien.
Er is in 2019 een eerste Interne Duurzaamheids Agenda opgesteld. Op 27 februari 2020 wordt er een grote Startbijeenkomst in de raadszaal gehouden. De rode lijn hierin is hoe gaat elke collega en elke afdeling duurzaamheid in hun eigen handelen vertalen, zodat duurzaam handelen in ons eigen DNA komt te zitten. En in stap 2 hoe gaan we vanuit deze intrinsieke motivatie duurzame maatregelen stimuleren en realiseren met al onze partners.
We hebben een start gemaakt met het ontwikkelen van een afwegingskader dat is gebaseerd op de 17 duurzaamheidsdoelen van de VN. We zien hierin potentie om ons eigen beleid te toetsen en te verrijken met behulp van de verschillende duurzaamheidsdoelen, bijvoorbeeld op toekomstbestendigheid.