In dit programma geven we aan wat we lokaal en in regionaal verband doen aan het verkeer, het parkeren en de openbare ruimte.
We hebben zorg gehad voor een goede bereikbaarheid van onze kernen door aandacht te hebben voor doorstroming van verkeer op onze hoofdwegen en voor veiligheid en leefbaarheid in de kernen. Diverse opmerkingen vanuit de samenleving hebben geleid tot kleine aanpassingen aan de openbare ruimte. Goed en toekomstvast openbaar vervoer is een randvoorwaarde om de gemeente duurzaam in te richten en bovenal om zowel de binnenstad als belangrijke werk- en bezoekerslocaties bereikbaar en leefbaar te houden. Opmerkingen over het openbaar vervoer waren dit jaar zeer relevant nu de provincie het Programma van Eisen heeft opgesteld voor een nieuwe vervoerder, die per juli 2021 de concessie invulling zal geven. Deze opmerkingen hebben wij in regionaal verband aangegeven in een reactie aan de provincie. Hierdoor zal het nieuwe vervoerplan beter aansluiten bij onze wensen.
Parkeren draagt bij aan een gemeente waar het aangenaam wonen en verblijven is en waar het goed ondernemen is, en dat op een structureel duurzame manier. Voor zowel bezoekers als bewoners van Gooise Meren willen we dat het parkeren zo eenvoudig en klantvriendelijk mogelijk wordt georganiseerd. Dit jaar hebben wij het huidige parkeerbeleid geëvalueerd en samen met de bewonersgroep van Naarden Vesting een parkeerenquête opgesteld, die in 2020 online komt. Deze enquête levert zeer bruikbare informatie op, aanvullend op de afgeronde evaluatie van het huidige parkeerbeleid.
Gooise Meren is een groene, duurzame gemeente met een rijke cultuurhistorie, ingeklemd in de drukte van de steden Utrecht, Amsterdam, Almere en Amersfoort. De kwaliteit van de leefomgeving is hoog, maar staat wel onder druk door overlast van wegen, verkeer, spoor en vliegtuigen. Het streven blijft om een kwalitatief hoogwaardig woon-, leef- en werkmilieu te realiseren waar inwoners, bedrijven en organisaties zich kunnen ontplooien en zelf (mede) vormgeven aan hun eigen leefomgeving. In dit jaar hebben wij in samenspraak met de samenleving diverse onderzoeken gedaan naar beleving van leefbaarheid, verkeer - inclusief luchtverkeer - en parkeren. We zijn in gesprek gegaan met inwoners over wat voor inwoners de meest last geeft. Dit is de basis voor het opstellen van een actieplan leefbaarheid. Dit plan is met name gericht op een schone leefomgeving, overlast vliegverkeer, geluid van snelwegen en omvat een stappenplan om te komen tot een plannen op wijkniveau. Bij de visievorming over het stationsplein en de overlast die het spoor geeft is (en wordt nog steeds) uitgebreid nagedacht en geparticipeerd over de meest optimale inrichting waarbij de overlast zoveel als mogelijk wordt verminderd.