In gesprek met de samenleving
Straatgesprekken, wijkwandelingen, creatieve sessies, luisterpalen en wijkbijeenkomsten. In 2019 waren ambtenaren en ook bestuurders regelmatig in de wijken te vinden. Door bewoners in hun directe omgeving op te zoeken ontstonden er mooie gesprekken over hun wijk. In de Oostereng gaf dit een eerste inzicht van wat er speelt in de wijk en ontstond er een aantal directe relaties tussen ambtenaren en inwoners. De meest laagdrempelige manier om met elkaar in deze wijk in gesprek te komen, waren de luisterpalen, oude ANWB-palen. Tien dagen lang konden inwoners tien uur per dag in gesprek over hun wijk. Er is in totaal 862 keer op de knop gedrukt, wat uitkomt op ongeveer 75 keer per dag. Veel jongeren maakten hiervan gebruik. Ook in de Keverdijk gingen we de wijk in om rond het complexe thema eenzaamheid een goed beeld te creëren. Het gesprek met de bewoners vond plaats door verzamelde data aan hen voor te leggen in de buurt van de supermarkt of tijdens creatieve sessies. Actieve groepen inwoners kwamen in beeld en vormden een mooie start voor het verder ontwerpen en uitvoeren van plannen rond eenzaamheid.
Inwonerpanel Gooise Meren Spreekt!
Het inwonerspanel is in 2019 gecontinueerd. Er zijn twee onderzoeken uitgevoerd. Het eerste onderzoek betrof een nulmeting naar kennis over en houding ten aanzien van de Inclusieve Samenleving. De vragenlijst is ingevuld door ruim 1100 inwoners. De resultaten van het onderzoek zijn gebruikt voor de verdere uitwerking van de communicatiestrategie Iedereen doet mee. Het tweede onderzoek betrof de APV Gooise Meren. Er hebben 1355 inwoners deelgenomen. Onderwerpen die naar voren kwamen, waren een verbod op lachgas, ballonnen oplaten, rookverbod voor bossen, venten, bedelarij en festiviteiten door horecabedrijven en sportclubs. Het panel heeft inmiddels ruim 2500 deelnemers, onderverdeeld geografisch in de kern Bussum (51%), Naarden (30%), Muiden 10% en Muiderberg 8 %. Qua leeftijd is 19% < 44 jaar, 19% < 54 jaar, 25% < 64 jaar, 26% < 74 jaar en 12 %> 74 jaar. Bij de onderzoeken is specifiek jeugd betrokken (buiten het panel om) door middel van persoonlijke uitnodigingen. Daarbij is uiteraard ook aandacht gevraagd voor lidmaatschap van het panel.
Jeugd en democratie
We stimuleren dat meer jeugdigen zich interesseren voor de lokale maatschappelijke onderwerpen en politiek. Dat doen we onder andere met het spel Democracity. Met als doel te leren over het democratische besluitvormingsproces. De Vondelschool Bussum was in november 2019 als eerste aan de beurt. De leerlingen kwamen meer te weten over het werk van de gemeenteraad en mochten net als de raadsleden de (interruptie)microfoons in de raadszaal gebruiken. Zo maakten de kinderen op een interactieve manier kennis met democratische besluitvorming. Het college heeft alle scholen (primair onderwijs) uitgenodigd een bezoek te brengen aan het gemeentehuis en het spel te spelen in de raadszaal. De Hoeksteen uit Bussum brengt jaarlijks een bezoek aan de raadszaal van Gooise Meren voor een les over de gemeente en democratie.
Democratische vernieuwing
Een belangrijke speler in het versterken van de democratische kwaliteit is de raad. Samen met de klankbordgroep Burgerparticipatie is in 2019 een leerproces 'democratische vernieuwing' gestart rond de Slochterenlaan waarbij werd verkend welke positie de raad wil innemen in de startfase en hoe kaders tot stand moeten komen. In 2020 krijgt dit een vervolg.
Ervaringen participatietraject
In het afgelopen jaar hebben er veel participatietrajecten gelopen. Denk aan Crailo, de nieuwe APV, Stationsgebied Naarden-Bussum, Kustvisie Gooise Meren .... Met als doel te leren van de ervaringen die we hebben met participatietrajecten, heeft in 2019 een evaluatie plaatsgevonden rondom de invulling van de locatie voormalig Stadskantoor Naarden. Dit project is in samenspraak met de Klankbordgroep Burgerparticipatie gekozen. De rapportage is ook met deze klankbordgroep besproken.