Iedereen doet naar vermogen mee
Meedoen aan het maatschappelijke leven, betekenisvolle contacten en zinvol bezig zijn. Deze factoren hebben een positief effect op de ervaren gezondheid en welzijn van onze inwoners. Zij dragen bij aan een gezonde en vitale samenleving waarin iedereen talenten kan ontwikkelen, waar kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien, waar inwoners in verbinding staan met elkaar en mee kunnen doen aan het ‘gewone’ leven. Alle inwoners doen zo lang mogelijk zelfstandig, volwaardig en met een aanvaardbare kwaliteit mee aan de samenleving en worden ondersteund waar nodig. Om dit mogelijk te maken zorgen wij voor een stevige sociale basis en een vangnet voor diegene die het zelf (niet meer) redden. We bieden vormen van bescherming en opvang voor de meest kwetsbaren als (ook) maatwerk onvoldoende is. Met onze voorzieningen op het vlak van bescherming en opvang willen we de meest kwetsbare inwoners een passende beschermde situatie bieden die hen tevens de handvatten geeft om maatschappelijk zoveel mogelijk (weer) mee te doen.
Wanneer we inwoners ondersteunen investeren we eerst in preventie, informele zorg, algemene voorzieningen, vrijwilligerswerk en mantelzorg. Met een sterke sociale basis willen we kwetsbare bewoners eerder ondersteunen en versterken en voorkomen dat problemen verergeren of zwaardere maatwerkvoorzieningen nodig zijn. Positieve gezondheid is het kompas voor de integrale manier waarop we hieraan werken. We stellen inwoners in staat om zich tijdens elke fase van het leven te ontwikkelen of aan te passen aan de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven. We bevorderen gezondheid en veerkracht door aan te sluiten bij wat mensen zelf belangrijk en prettig vinden. We zoeken daarbij naar een verschuiving van dure maatwerkvoorzieningen naar goedkopere vrij toegankelijke, collectieve voorzieningen. Maatwerk bieden we wanneer de sociale basis te kort schiet, of inwoners gespecialiseerde ondersteuning nodig hebben. In de komende periode zoeken we naar nieuwe collectieve oplossingen in de wijk en werken aan de noodzakelijke ontschotting van budgetten om integrale ondersteuning mogelijk te maken. We continueren de ingezette koers en bouwen verder aan de basis die in de afgelopen jaren is neergezet.
Om mee te kunnen doen aan de samenleving hebben inwoners behoefte aan een stevige basis. Onze samenleving wordt steeds veeleisender en verandert steeds sneller. Dan is het fijn als inwoners terug kunnen vallen op een goede ontwikkeling van hun basisvaardigheden en hun talenten. Met die kansrijke ontwikkeling kunnen we niet vroeg genoeg beginnen. Onderwijs speelt hier een belangrijke rol in. Enerzijds door jeugdigen structuur te bieden, zodat zij met de dagelijkse hectiek om kunnen gaan. Anderzijds door jeugdigen een uitdagende omgeving te bieden die hen helpt zichzelf te ontplooien en hen zodoende voorbereidt op zelfstandigheid in onze samenleving. Veel staat of valt met de aanwezigheid van leerkrachten en leraren. Een actueel maatschappelijk vraagstuk is het lerarentekort dat ook in de regio Gooi en Vechtstreek speelt. We gaan de komende tijd met de scholen in gesprek om dit vraagstuk op te pakken. Om zelfstandig in onze samenleving te kunnen functioneren is het van belang dat kinderen en jongeren onderwijs volgen en hun opleiding afronden. Dit is relevant, aangezien dit één van de voorwaarden is om een goede plek op de arbeidsmarkt te verwerven en jongeren zelfredzaam te laten zijn in de maatschappij. Het is onze ambitie om alle kinderen en jongeren onderwijs te laten volgen. Daarvoor is samenwerking met het primair en voortgezet onderwijs, het Regionaal Bureau Leerlingzaken en de samenwerkingsverbanden onderwijs Unita en Qinas cruciaal. Maar vergeet ook de voorschoolse voorzieningen niet: hier wordt vaak de basis gelegd voor een latere succesvolle schoolcarrière. Eventuele barrières kunnen in deze voorschoolse periode worden ontdekt en aangepakt. Voor scholen is het van belang om te weten waar de sterktes en de zwaktes van kinderen zitten; vandaar dat wij inzetten op een warme overdracht tussen voorschoolse en schoolse voorzieningen.
Gelukkig gaat het met de meeste kinderen en jongeren in onze gemeente goed. Waar eventueel extra ondersteuning nodig is, zal dit naar onze mening plaats dienen te vinden binnen de setting van de klas en de school zelf, zodat leerlingen zo min mogelijk onderwijs missen. Hiervoor maken wij afspraken met ondersteunende instellingen, zoals jeugdhulp, zodat kinderen en jeugdigen niet uit de onderwijssetting worden weggehaald. Daarnaast zetten we binnen de jeugdhulp in op verdere normalisering en demedicalisering, waardoor het gedrag van jeugdigen als minder problematisch wordt gelabeld en ervaren. We versterken de sociale basis (voorzieningen in de wijk), door outreachend te werken en gericht op preventie en vroegsignalering. Ook willen we zwaardere en specialistische ondersteuning ombuigen naar eerdere en lichtere ondersteuning. Dit nemen we op in een integraal jeugdbeleid, dat we samen met jongeren en onze ketenpartners ontwikkelen. We voeren regie op de ketensamenwerking.
Beleidsontwikkeling
De visie in het strategisch beleidsplan Sociaal Domein is 'Iedereen doet Mee'. Het strategisch kader en de beleidstheorie geven nog steeds richting. Wel zien we dat op een aantal onderdelen actualisatie van beleid op tactisch en operationeel niveau nodig is.
Op basis van de evaluatie van het beleidsplan Sociaal Domein 2015-2018 maken we het stappenplan dat leidt tot het nieuwe meerjarige beleidsplan Sociaal Domein. Extra aandacht zal er o.a. zijn voor monitoring en sturing op ons beleid zoals het ontwikkelen van prestatie-indicatoren.
Innovatie
We bouwen verder aan een stevige sociale basis in het sociaal domein om op langere termijn de ondersteuning te kunnen blijven verlenen die nodig is én om als gemeente financieel gezond te blijven. Daarvoor zetten we een innovatiebudget in om nieuwe uitvoeringspraktijken te stimuleren die de kanteling naar inwoners en ondersteuning in buurten en wijken kunnen versterken. We realiseren een substantiële verschuiving van dure individuele specialistische inzet naar de goedkopere algemene voorzieningen in de wijk, die een breed pakket op het gebied van leefbaarheid, zorg en ondersteuning bieden met op afzienbare termijn lagere kosten. Eigen kracht, zelfoplossend vermogen en vermindering van het beroep op specialistische voorzieningen staan voorop . Oplossingen moeten zoveel mogelijk worden gezocht in de reguliere omgeving van kwetsbare mensen. Activiteiten en pilots die bijdragen aan deze beweging komen in aanmerking voor bekostiging uit het innovatiebudget.