Maatregel: Onderzoeken projecten op PAS regelgeving
Per project wordt bekeken of het project qua onderbouwing inzake stikstof uitsluitend op PAS regelgeving is gebaseerd of dat er al naar andere mogelijkheden is gekeken, bijvoorbeeld via de ADC toets. De ADC toets houdt in dat de gemeente onderbouwt dat er geen alternatieven zijn voor het betreffende project, dat er dwingende redenen zijn om het project uit te voeren en dat er compensatie plaatsvindt voor de schade aan de natuur.
Toelichting:
Per project wordt bekeken hoe de stand van zaken is met betrekking tot stikstof en indien nodig wordt gezocht naar een oplossing.
Maatregel: Bestemmingsplannen op orde
Alle bestemmingsplannen worden in 2020 omgezet om de raadpleegbaarheid via het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) te verkrijgen. Daar waar de bestemmingsplannen niet zomaar kunnen worden omgezet wordt dit hersteld.
Toelichting:
De inwerkingtreding van de Omgevingswet is tot nader orde uitgesteld. De huidige bestemmingsplannen zijn in orde en kunnen worden omgezet naar het Omgevingsplan Gooise Meren van rechtswege. Op het moment van de inwerkingtreding van de Omgevingswet heeft Gooise Meren van rechtswege één Omgevingsplan. Daarnaast werken we aan een nieuw integraal Omgevingsplan Gooise Meren.
Maatregel: BOR-gronden
Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen wordt in het eerste kwartaal van 2020 aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden. Dit vormt de basis waarop het stedenbouwkundig plan, het ontwerp bestemmingsplan, en het beeld kwaliteitsplan gebaseerd kunnen worden. Al deze drie documenten worden tegelijkertijd opgepakt zodat een compleet pakket gaat ontstaan waarmee het plan wordt vormgegeven en waarop de uitvoering gebaseerd kan worden. Het streven is eind 2020 deze documenten in samenspraak met omwonenden te voltooien. In 2020 wordt ook gestart met het opstellen van een anterieure overeenkomst, de economische onderbouwing van het bestemmingsplan. Inzet is hierin dekking te verkrijgen voor de gemeentelijke plankosten en bovenwijkse plankosten.
Toelichting:
Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen(SPvE) wordt in het tweede kwartaal van 2020 aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden. Na de vaststelling van het SPvE wordt het stedenbouwkundig ontwerp gemaakt. Dat vormt de basis voor het beeldkwaliteitsplan en (ontwerp) bestemmingsplan. Het streven is voor eind 2020 deze documenten ter inzage te leggen. Na vaststelling van het SPvE wordt parallel gestart met het opstellen van den anterieure overeenkomst, de economische onderbouwing van het bestemmingsplan. Inzet is hierin dekking te verkrijgen voor de gemeentelijke plankosten en bovenwijkse plankosten.
Maatregel: Gemeentehuizen
Waar nu nog de gemeentehuizen van Naarden en Muiden staan, komen woningen. In Naarden is de bouw van de woningen, 5 middelduur, 16 duur, volop aan de gang. Een zorgvuldig samen met omwonenden voorbereid bouwproces in de nauwe straten van de vesting. De uitvoering wordt dan ook nauwlettend gevolgd.
Voor Muiden is de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad gepland op de scheidslijn tussen het eerste en tweede kwartaal. De omgevingsvergunning wordt dusdanig voorbereid dat na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan deze direct verleend kan worden. De verwachting is om nog voor de zomer het bestaande gebouw te slopen en te starten met de bouw van de 41 sociale huurwoningen en de huiskamer voor de buurt.
Toelichting:
Voor Muiden staat de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad gepland in het derde kwartaal. De omgevingsvergunning wordt dusdanig voorbereid dat na het onherroepelijk worden van het bestemmingsplan deze direct verleend kan worden. De verwachting is na de zomervakantie het bestaande gebouw te slopen en te starten met de bouw van de 40 sociale huurwoningen en de huiskamer voor de buurt.
Maatregel: Buitenruimte gemeentehuis Gooise Meren
Mede op basis van wat er aan ideeën uit de participatie is aangeleverd, is er een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de buitenruimte van het gemeentehuis. In de tweede helft van 2019 neemt de gemeenteraad een besluit over het uiteindelijke ontwerp. Uitgaande van een positief besluit, kan de voorbereiding voor de herinrichting van de buitenruimte Gemeentehuis in voorjaar 2020 worden afgerond en kan het werk in de zomer 2020 worden gerealiseerd.
Toelichting:
Naar aanleiding van de laatste in januari 2020 gehouden participatiebijeenkomst wordt nu de laatste hand gelegd aan het DO advies. Met name de locatie van de JOP aan de zijde van de Landstraat riep veel weerstand op. Hierover is in kleiner verband met vertegenwoordigers van alle partijen goede gesprekken gevoerd. Het plan is nu om de JOP te plaatsen in de goot van het voorplein. Het college ontvangt het DO ter besluitvorming (en de raad ter kennisname) voor de zomer waarna de bestek-voorbereiding start. De uitvoering kan in het vierde kwartaal starten. Voorwaarde hierbij is dat de kermis in het najaar en Bussum op IJs plaats kunnen vinden.
Maatregel: De Veldweg
Na het zomerreces van 2019 is gestart met de opdrachtformulering voor de ontwikkeling van de Veldweg locatie. Deze locatie is eigendom van de gemeente Gooise Meren en op dit moment in gebruik als parkeerterrein in het centrum van Bussum. De ambitie is de locatie te ontwikkelen ten behoeve van woningbouw in combinatie met openbare parkeervoorzieningen. In 2020 wordt uw raad gevraagd de kaders vast te stellen voor de ontwikkeling van de Veldweg locatie, waarna een aanbestedingstraject kan worden doorlopen.
Toelichting:
Alle ontwikkelingen in het centrum in samenhang bekeken leidt tot de conclusie dat het niet verstandig is de ontwikkeling van de Veldweg locatie op korte termijn ter hand te nemen. De capaciteit van de Veldweg als parkeerterrein zal nodig zijn wanneer ervoor gekozen wordt de Olmengarage te herontwikkelen. Herontwikkeling van de Olmengarage betekent immers dat de parkeercapaciteit van deze garage voor een langere periode niet of beperkt beschikbaar zal zijn. Dit betekent echter niet dat voorbereidende werkzaamheden moeten stoppen. Gedurende het derde kwartaal van 2020 wordt uw raad gevraagd een startkrediet te voteren om wel alle voorbereidende werkzaamheden te kunnen starten.
Maatregel: Nieuw op te richten marketingorganisatie
In mei 2019 is een onderzoek gestart naar een nieuw op te richten gemeentebrede marketingorganisatie. De organisatie zet zich in voor het bedenken van nieuwe aantrekkelijke evenementenconcepten, het ondersteunen van bestaande evenementen, het opzetten en onderhouden van een groot vrijwilligersnetwerk en het economische vitaal houden van de kernen. In 2020 geven we samen met de betrokken stakeholders vorm aan zo'n nieuwe organisatie.
Toelichting:
Het project kan in verband met de coronacrisis een vertraging oplopen. Er kan namelijk nog geen brede bijeenkomst worden uitgeschreven. Dit was de eerstvolgende stap.
Maatregel: Uitvoering geven aan het Werkplan Werklandschappen
We geven samen met de regio uitvoering aan het Werkplan Werklandschappen. Dit plan richt zich op het versterken van het vestigingsklimaat op zowel de formele als informele werklocaties, met als doel het mogelijke maken van economische groei en groei van werkgelegenheid.
Toelichting:
In het regionale Werkplan Werklandschappen werken we in de regio samen aan het realiseren van ruimte voor bedrijven. Echter door de druk op de woningmarkt is het behoud van ruimte voor bedrijven een grote uitdaging. In het concept Koersdocument van de Regio is in dat kader de behoefte aan (schuif) ruimte voor bedrijven niet meer nadrukkelijk benoemd. De woon-werk balans dreigt hiermee steeds verder scheef te groeien.
Maatregel: Pro-actief accountmanagement
De accountmanager ondernemers, die sinds februari 2019 actief is, onderhoudt pro-actief contact met bedrijven, de bedrijvenfederatie en ondernemersvertegenwoordigers. Hierdoor leren wij de dynamiek die binnen ons bedrijfsleven speelt kennen. We zijn dan beter in staat de beleidsprogrammering op economie vorm te geven. De dienstverlening aan de ondernemers heeft door de inzet van de accountmanager een duidelijker gezicht gekregen. In een jaarlijks op te stellen accountmanagementplan geven we richting aan de bedrijfsbezoeken op basis van de gemeentelijke speerpunten op het gebied van economie.
In het najaar van 2019 zijn we een onderzoek gestart onder 3.000 ondernemers (ondernemerspeiling) naar de kwaliteit van onze dienstverlening. Op basis van de resultaten van dit onderzoek geven we in 2020 vorm aan de eventuele verbeterpunten, zodat we onze dienstverlening steeds beter en efficiënter kunnen inrichten. De accountmanager ondernemers stelt jaarlijks een accountmanagementplan op basis van de gemeentelijke speerpunten.
Toelichting:
In verband met de coronacrisis kunnen we niet vastleggen dat er een verbeterslagen kunnen worden gemaakt. De EZ-capaciteit wordt nu volledig ingezet voor de hulp aan ondernemers.
Maatregel: Ontwikkelen visie op het gebied van wonen en zorg
In 2020 en 2021 ontwikkelen we een visie op het gebied van wonen en zorg. Hiervoor voeren we een haalbaarheidsstudie innovatie woonzorg-initiatieven uit voor inzicht in woon- en begeleidingsbehoeften van mensen die langer zelfstandig willen wonen en van kwetsbare groepen. De inzet van de visie wonen en zorg is meer geschikte woonvormen in combinatie met passende ondersteuning.
Toelichting:
In 2021 starten we met de visie op het gebied van wonen met zorg.
Maatregel: Uitvoeren taakstelling
In 2019 had Gooise Meren een taakstelling om 42 personen te huisvesten, aan het eind van 2019 is deze groep voorzien van huisvesting. Zoals het er nu uit ziet zal de taakstelling in 2020 licht hoger zijn dan in 2019. Wij verwachten dat de woningcorporaties ook in 2020 weer in staat zijn om voldoende woningen beschikbaar te stellen.
Toelichting:
Twee keer per jaar legt de Rijksoverheid iedere gemeente een taakstelling huisvesting statushouders op. Voor de 1e helft 2020 (januari-juni) is het aantal te huisvesten statushouders 18 personen voor onze gemeente. Omdat we in 2019, 43 nieuwkomers hebben gehuisvest en de totale taakstelling 2019 41 nieuwkomers was, tellen de 2 extra mee voor dit jaar. Het aantal te huisvesten statushouders 1e helft 2020 komt daarmee op 16 personen. Tussen 01-01-2020 en 09-04-2020 hebben we 10 nieuwkomers gehuisvest op 5 verschillende adressen. Blijven er 6 nieuwkomers over nog te huisvesten dit eerste halfjaar. Door de coronacrisis zijn er onder andere met COA, Vluchtelingenwerk en woningcorporaties afspraken gemaakt waarbij maatregelen genomen zijn om de virusverspreiding tegen te gaan. Een aantal werkzaamheden staat daardoor tijdelijk on hold. We staan echter in de startblokken om direct weer tot actie over te gaan indien mogelijk.
Maatregel: Verduurzamen eigen vastgoed
De ESCo-pilot (Energy Service Company) zal in 2020 geïmplementeerd worden. Door de ervaring die hier wordt opgedaan zullen we ons eigen vastgoed ook verder verduurzamen. Het onderzoek naar samenwerking met zonnecoöperaties naar mogelijkheden voor zonnepanelen op de daken van gemeentelijk vastgoed wordt uitgewerkt naar concrete voorstellen.
Toelichting:
De samenwerking met WattNu is vastgelegd in een convenant. De aanbesteding van de ESCo heeft vertraging opgelopen door vertrek van de projectleider. Met ESCo is in het land nog weinig ervaring opgedaan, zeker niet voor vijf gebouwen tegelijkertijd. Het vormgeven van de pilot heeft daarom het karakter van pionieren, waarbij we in elke fase tegen onverwachte vraagstukken oplopen. Gecombineerd met het nog niet volledig op orde zijn van de basis (vastgoed) levert dit een risico op. Een voorzichtige benadering met deze innovatie, waarbij wel voortgang wordt geboekt, maar er geen tijdsdruk ligt op het eindresultaat lijkt verstandig.
Maatregel: Duurzaamheidslening maatschappelijk vastgoed
We voeren een duurzaamheidslening uit voor maatschappelijk vastgoed. Hiermee worden onder andere scholen, maar ook andere gebruikers, gestimuleerd en gefaciliteerd om een verduurzamingsslag te realiseren.
Toelichting:
Om de duurzaamheidmaatregelen te kunnen bekostigen, denkt het college aan een revolverend fonds (zie IHP). Dit houdt in dat er een investeringsfonds beschikbaar komt om investeringen uit te bekostigen voor maatschappelijk vastgoed zoals schoolgebouwen. Het investeringsfonds wordt vervolgens op basis van de inverdieneffecten weer aangevuld. De gemeente zou hiermee een impuls kunnen geven aan investeringen in duurzame maatregelen. Dit jaar wordt het fonds nader uitgewerkt. Onderdeel van de vraagstelling is het bepalen van het startkapitaal, zodat het college dit kan meenemen in de Perspectiefnota 2022. In het College-uitvoeringsprogramma staat dat de lening vanaf 2020 beschikbaar is. Dat is nog niet het geval.