Het beleid van Gooise Meren is erop gericht dat alle inwoners kunnen meedoen aan het maatschappelijke leven, betekenisvolle contacten kunnen opbouwen en zinvol bezig kunnen zijn. Meedoen heeft een positief effect op de ervaren gezondheid en welzijn van onze inwoners. Het draagt bij aan een gezonde en vitale samenleving waarin iedereen talenten kan ontwikkelen, waar kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien en kansen krijgen, waar inwoners in verbinding staan met elkaar. Het Sociaal Domein wordt in deze programmabegroting beschreven in de hoofdstukken 6 (Werk en Inkomen) en 7 (Zorg en Welzijn).
Het is bij het opmaken van deze Programmabegroting 2022-2025 nog niet ten volle bekend wat de effecten zijn van de coronacrisis. In 2020 nam de werkgelegenheid in een aantal sectoren sterk af maar in tweede helft 2021 is een kentering ingezet. Op basis van huidige cijfers en gegevens maken wij een inschatting van het gebruik en de bekostiging van de voorzieningen. Het is nog ongewis hoe de arbeidsmarkt zich in 2022 verder ontwikkelt en hoe voorzieningen gericht op re-integratie leiden tot uitstroom uit de uitkering naar werk. We bieden inwoners adequate voorzieningen om hen te ontwikkelen en zo veel mogelijk te begeleiden naar de arbeidsmarkt.
Arbeidsmarkt
Wij werken aan een inclusieve arbeidsmarkt en willen dat meer inwoners participeren op de arbeidsmarkt, hun talenten benutten en economische zelfstandigheid bereiken. De gemeente ondersteunt daarbij door een breed scala aan voorzieningen aan te bieden. Samen met ondernemers, Regio Gooi en Vechtstreek, Tomingroep, het onderwijs, het UWV en overige partners werken we aan de inclusieve arbeidsmarkt. Het pakket van voorzieningen houden wij goed in stand en laten wij zo goed mogelijk aansluiten op de nieuwe economische omstandigheden en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.
Inkomensondersteuning
Wij ondersteunen inwoners die (tijdelijk) niet in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Daarbij staan eigen kracht en deelname aan de samenleving voorop. Het vinden van betaald werk is het eerste doel. Is dat (nog) niet haalbaar dan worden inwoners gesteund met een wettelijke inkomensvoorziening, zoals een bijstandsuitkering. Aan deze inkomensvoorzieningen zitten rechten en verplichtingen. Wij streven naar 100% rechtmatige verstrekkingen, waarbij inwoners precies ontvangen waar ze recht op hebben. Tevens ondersteunen wij inwoners met aanvullende minimaregelingen en schuldhulpverlening.