• We onderzoeken hoe onze huidige visie op burgerparticipatie moet worden aangepast op basis van opgedane ervaringen en nieuwe ontwikkelingen. 
  • We stellen een nieuwe verordening vast o.a. naar aanleiding van nieuwe wetgeving (Wet versterking participatie op decentraal niveau).
  • We vervolgen de gestarte trainingen participatie aan de hand van de aanpak van de participatieleidraad uit het najaar van 2022.
  • We stellen een participatiehandreiking voor initiatiefnemers vast na het doorlopen van het traject van de participatieverordening en indien nodig bieden we een concept handreiking volgens de aanpak van de leidraad.
  • Voortvloeiend uit het coalitieakkoord verbeteren we de discussies over gemeentebrede beleidstrajecten of bouwprojecten met matige of grote impact op de directe woon- of leefomgeving. We halen voorafgaand aan het participatieproces kaders op bij de raad, betrekken belanghebbenden aan de voorkant, en zorgen voor een adequate verslaglegging. Hiervoor is structureel inzet van middelen nodig, zoals het uitvoeren van peilingen, penvoering en gebruik van faciliteiten. Daarnaast vraagt de ontwikkeling van een participatieverordening een basisinvestering en leidt de verordening tot een keuze van middelen die in de gemeente worden ingezet.