Het college wil de komende jaren voortvarend aan de slag met de ontwikkeling en uitvoering van lopende ruimtelijke projecten, zoals de BOR-gronden, Naarderheem, Crailo, Krijgsman en Hocras. Daarbij willen we het samenspel tussen raad, college en inwoners verbeteren. 

Het ontwerp bestemmingsplan en Beeldkwaliteitsplan BOR-gronden zijn in het najaar van 2022 ter inzage gelegd. Na verwerking van de ingebrachte zienswijzen zullen beide documenten aan de raad ter vaststelling worden aangeboden.

In het project Naarderheem staat 2023, afhankelijk van het verkrijgen van alle benodigde vergunningen en
positieve besluitvorming, voor Vivium in het teken van de voorziene start van de bouw van het nieuwe
zorgcentrum en de huisvesting van het uit Huizen terugkerende hoofdkantoor. Als eerste zal men starten met
de uithuizing van de cliënten naar de tijdelijke locatie, daarna wordt gestart met de sloop en het bouwrijp
maken waarna de daadwerkelijke bouw aanvangt. In 2023 zal verder gewerkt worden aan de planvorming
betreffende de invulling van het sportvolume met (revalidatie) zwembad.  

In Crailo zal in 2023 het eerste deelgebied (de Palmkazerne) worden uitgegeven aan een ontwikkelende partij. In de Krijgsman zullen in 2023 naar verwachting opnieuw enkele honderden woningen worden opgeleverd. Het plan voor de Hocras locatie wordt verder voorbereid. Naar verwachting gaat begin 2023 het ontwerpbestemmingsplan in procedure.

Verder wordt in 2023 het ontwerp voor de verlegde Mariahoeveweg verder uitgewerkt. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om alsnog een vrijliggend fietspad aan te leggen. 

Begin 2022 heeft uw raad ook een krediet gevoteerd voor de planvoorbereidingsfase van het initiatief Natuurboulevard 2.0. Het opknappen van de Natuurboulevard kan grotendeels worden gedekt vanuit subsidies. In 2023 zal het college de raad naar verwachting nog een aanvullend krediet van circa € 60k vragen om daarmee voldoende cofinanciering in te brengen om aan de subsidievereisten te voldoen.

Daarnaast is er een aantal nieuwe initiatieven die in 2023 aandacht vragen. 

Abri
In reactie op de motie van de raad (d.d. 6 juli 2022 die is aangenomen bij de behandeling van het bestemmingsplan Naarderheem) komt het college met een voorstel voor het opknappen van de parkeerplaats de Abri. Intern zal een werkgroep worden gevormd vanuit diverse disciplines (verkeer, sport, BORG)  die een plan met aandacht voor problemen zowel boven als onder grond zal uitwerken. Ook het bewonersplatform Naarden Vesting en de Grote Kerk zullen hierbij worden betrokken.

Gemeentewerven
De gemeentewerf aan de Tesselschadelaan 47 in Muiderberg wordt gesloten in verband met de bouw van het IKC De Meerstroom. Voor de twee overgebleven gemeentewerven wordt een plan voorbereid waarin aandacht wordt gevraagd voor het toekomstbestendig maken van deze twee werven om zo haar BORG-activiteiten nu en in de toekomst te kunnen blijven uitoefenen.