•    Om kinderen zoveel mogelijk gelijke kansen te geven gaan we in 2023 het onderwijskansenbeleid actualiseren. Hierbij gaat het vooral om de Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie (VVE) en de Sociaal Medische Indicaties (SMI). Voor beide voorzieningen geldt dat er de afgelopen jaren steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Aan de ene kant is dit positief omdat dit kansen biedt aan kinderen om zich breed te ontwikkelen, aan de andere kant betekent dit ook dat er meer kosten zijn. Tot nu toe kunnen we de kosten nog dekken uit de onderwijsbegroting, mede door de incidentele NPO-middelen. 
•    De looptijd van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) is met twee jaar verlengd, namelijk tot juli 2025. In 2022 hebben we het actieplan NPO Gooise Meren hierop aangepast.  In 2023 voeren we het actieplan NPO Gooise Meren verder uit. 
•    Samen met scholen gaan we onderzoeken hoe we de gelijke kansen voor alle kinderen bij de aanmeldprocedures voor scholen (PO & VO) kunnen stimuleren. We gaan met de schoolbesturen in gesprek over de kansen en mogelijkheden die zij zien, welke belemmeringen hierin zijn en wat de rol van de gemeente hierin kan zijn.