We vinden het belangrijk om jeugd te ondersteunen en kansen te bieden. Het Jeugdteam van de gemeente draagt daaraan bij. De afgelopen periode is gebleken dat het wenselijk is het Jeugdteam te versterken. Hiervoor is een verbeterplan vastgesteld, het Verbeterplan Versterkte procesregie ‘Eigenaarschap en gezamenlijke verantwoordelijkheid’. Dit Verbeterplan sluit aan op de aanbevelingen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid over de regievoering door de gemeente van 19 juli 2022. 
Uit dit plan blijkt dat het nodig is dat de jeugdconsulent meer rust, tijd en ondersteuning nodig heeft bij de toeleiding naar jeugdhulp. Dit om samen met gezin en jeugdigen de juiste oplossing te vinden.  Ook is het nodig om de kwaliteit te borgen van het voeren van (versterkte) procesregie. Om dit te realiseren is budget nodig voor:

  • scholing en training van vaardigheden van ons jeugdteam voor uitvoering van procesregie;
  • het tijdelijk versterken van de dienstverlening van en voor het team. 

Dit moet o.a. leiden tot een beter inzicht of jeugdzorg de oplossing moet zijn en bijvoorbeeld tot meer verbinding met huisartsen voor advisering op indiceren van passende zorg.