1.3.1.3. Voorkomen isolement
Om eenzaamheid te voorkomen zetten we een aantal recent uitgevoerde pilots voort.
Het gaat om activiteiten waarvan uit de gehouden evaluatie is gebleken dat ze hieraan effectief bijdragen.
dat zijn de projecten:
- Automaatje (sociaal-recreatief vervoer van kwetsbare inwoners door vrijwilligers met de eigen auto). Dit voorkomt deels ritten met de Wmo-taxi;
- Laagdrempelige dagopvang van licht-dementerenden. Het blijkt een alternatief voor geïndiceerde dagopvang en ontlast bovendien mantelzorgers;
- Landing in de wijk: Met ‘Landing in de wijk / GGZ vriendelijke wijk’ stimuleren we dat mensen met GGZ-problematiek in de wijk terecht kunnen voor laagdrempelige ontmoeting, zinvolle dagactiviteiten, passende ondersteuning bij hun herstelproces en acceptatie in de woonomgeving. Onze aanpak willen we ook toepassen bij andere kwetsbare doelgroepen.
We vergroten de kennis en expertise binnen de uitvoeringsdienst door een aanjaag- en consultatiefunctie voor de consulenten van het Team Maatschappelijke Zorg en de andere teams toe te voegen. We verankeren daarmee ervaringsdeskundigheid binnen de uitvoeringsdienst.
Voor de uitvoering van de inclusie agenda ‘Iedereen Doet Mee 2022-2025’ stellen we in ieder geval in 2023 en 2024 een werkbudget beschikbaar voor met name promotie, bijeenkomsten en publiciteit.
Sinds 2021 is de uitvoering van het regionale actieplan laaggeletterdheid ‘Taal is de sleutel’ gestart. De uitvoering van dit regionale plan vindt deels lokaal en deels regionaal plaats. In 2023 besteedt Gooise Meren specifiek aandacht aan het bestrijden van laaggeletterdheid en digibetisme. Voor een goede lokale aanpak willen we meer zicht op de omvang en de aard van de problematiek omdat de gevolgen ervan vaak onderschat worden, zoals uitsluiting. Hierin trekken we samen op met onze partners zoals de scholen en de bibliotheek (en de Regio).