1.3.1.1. Iedereen doet mee
• We willen de eigen kracht van inwoners versterken, zodat mensen naar vermogen aan de samenleving kunnen meedoen. Daarom investeren we in preventie en vroegsignalering.
Ook willen we de stijgende zorgkosten beperken om de hulp waar die het meest nodig is te kunnen blijven geven. Daarom willen we waar dat kan wegblijven van de individuele hulptrajecten en bieden we collectieve en algemene voorzieningen aan die kunnen voorzien in hulpbehoeften van mensen. Tegelijk moeten we in gesprek met de samenleving over de noodzaak om te accepteren dat verdriet en tegenslag – tot op zekere hoogte – bij het leven horen (normaliseren en demedicaliseren). We stimuleren dat zorg- en welzijnsmedewerkers, gemeentelijke consulenten en inwoners dit met elkaar bespreken.
• Wij bestrijden energiearmoede. Met de middelen die het rijk daartoe beschikbaar stelt ondersteunen wij minima bij het treffen van energiebesparende maatregelen in hun woning om (de kosten van) het energieverbruik te verlagen. Eventuele extra toeslagen vanuit het rijk ter compensatie van stijgende energielasten stellen wij adequaat beschikbaar.
• Het minimabeleid wordt geëvalueerd (door middel van een armoedemonitor). Hiermee wordt het (niet) bereik van de regelingen in kaart gebracht.
• Met hulpverlenende organisaties, nutsbedrijven en woningcorporaties organiseren wij vroegsignalering bij betalingsachterstanden en vroegtijdige dienstverlening om (beginnende) schulden zo vroeg mogelijk aan te pakken. Met de opgedane ervaring in 2022 zullen we vroeg signalering verder ontwikkelen.
• We zetten ondersteuning aan gedupeerden van de toeslagenaffaire voort.
• We zetten budgetcoaches in om inburgeraars te ondersteunen om financieel zelfredzaam te worden.