Aan de slag met het uitvoeringsprogramma Energietransitie
We zetten als Gooise Meren in op het leveren van een substantiële bijdrage aan de landelijke doelstellingen uit het Klimaatakkoord. We werken daarvoor samen met onze (maatschappelijke) partners aan het uitvoeren van de energietransitie in Gooise Meren. Hier gaan we de komende jaren voortvarend mee verder. Dat vraagt om borging van de benodigde structurele capaciteit.
Het jaar 2024 stond in het teken van het opstellen van integraal beleid voor de Energietransitie. Hierin onderscheiden we een viertal sporen, energie besparen, duurzame opwek, aardgasvrije warmte en toekomstbestendige energiesystemen. Op deze afzonderlijke sporen is in de afgelopen jaren op verschillende momenten beleid vastgesteld, maar nooit in samenhang met elkaar. Dit betekent dat een deel van de projecten die een plek hebben gekregen in het uitvoeringsprogramma reeds lopen.
Vanaf 2022 zijn er middelen voor de uitvoering van het klimaat- en energiebeleid (CDOKE) beschikbaar gekomen vanuit het Rijk. Hiervan huren we o.a. projectleiders en deskundigen in. Het budget is niet toereikend gebleken voor zowel de structurele beleidscapaciteit als de capaciteit voor projecten. Dit wordt onderschreven door het advies van de Raad van Openbaar Bestuur van maart 2024.
Voor de continuering van de uitvoering van de energietransitie is het daarom nodig structurele capaciteit te borgen voor het opstellen, evalueren en monitoren van beleid. Met het aanbieden van de Beleidsnota met Uitvoeringsprogramma voor de Energietransitie in het najaar van 2024 schetsen wij u een beeld voor de benodigde inzet voor de langere termijn. Voor 2025 is er een gat tussen de inzet die nodig is voor het voortzetten van de uitvoering van het in de TVW en RES 1.0 vastgesteld beleid en de via subsidies verkregen middelen. Verderop in deze begroting staat de financiële toelichting hierop.