In Gooise Meren leven en werken we prettig in een groene en veilige omgeving. Omringd door water, heide, bos en cultureel erfgoed. Onze kinderen groeien kansrijk op met goede school- en sportvoorzieningen. En door passende sociale voorzieningen kan iedereen een leven lang meedoen.
Soms is het lastig om doelen te bereiken die haaks op elkaar staan. We hebben nieuwe woningen nodig en willen tegelijkertijd onze natuur zoveel mogelijk behouden. Zo willen we ons inzetten voor een duurzame toekomst, terwijl energiebesparende maatregelen vaak geld kosten. En hoe geven we urgente en minder urgente woningzoekers een eerlijke kans op een huis?
Keuzes maken is niet altijd makkelijk, maar we gaan ze niet uit de weg.
Met deze perspectiefnota kijken we vooruit: hoe staat de gemeente er financieel voor?
We moeten keuzes maken met het gegeven dat er nog veel onzeker is. Bijvoorbeeld hoeveel de bijdrage van het Rijk zal zijn. De enige zekerheid die we hebben, is dat het meestal duurder wordt. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen, energie, grondstoffen of personeel.
We kiezen ervoor onze ambities in stand te houden
We willen blijven investeren in een duurzaam, sociaal, veilig en vitaal Gooise Meren. Dat is een pittige opgave. Maar, ambities zijn er om waar te maken, niet om ze door te schuiven of te schrappen.
We kijken kritisch of bestaande taken efficiënter, en dus voor minder geld, uitgevoerd kunnen worden en we kiezen ervoor om andere dingen helemaal niet of nog niet te doen. Zo stellen we de inventarisatie naar beweegmogelijkheden in de buitenruimte uit, versoberen we de taken van de cultuurregisseurs, zetten we één BOA minder in en stellen we de nieuwbouw van parkeergarage De Olmen een of twee jaar uit. Ook investeren we in een praktijkondersteuner Jeugd die ervoor moet zorgen dat er minder jeugd onnodig instroomt in de duurdere specialistische jeugdhulp.
Uiteraard zullen deze keuzes in meer of mindere mate merkbaar zijn in de samenleving, maar wij denken dat we hiermee een afgewogen keuze hebben gemaakt tussen de ambities en de beschikbare middelen.
Tegelijk ontkomen we er niet aan om ook van inwoners en ondernemers een bijdrage te vragen
Zo stijgen de parkeertarieven en -vergunningen en zal het tarief van de OZB in twee stappen worden verhoogd. Voor een gezin, in het bezit van een huis met een gemiddelde woningwaarde, betekent die verhoging een toename van de jaarlijkse OZB-aanslag van € 50 in 2025 en nog eens € 50 in 2026. We realiseren ons dat deze voorstellen niet allemaal even populair zullen zijn. Maar om onze inwoners een fijne woonomgeving te kunnen blijven bieden, én financieel gezond en vitaal te blijven, zijn dergelijke keuzes onvermijdelijk. Bovendien blijven de woonlasten hiermee nog steeds op een aanvaardbaar niveau, ook in vergelijking met andere gemeentes.
We presenteren een meerjarenperspectief dat (nog) niet in alle komende jaren sluitend is
Het is nu nog onduidelijk wat de bijdrage van het Rijk zal zijn. Als dat meevalt, kunnen we doorgaan op de gekozen weg. Maar als het tegenvalt, en de rijksbijdrage is onvoldoende om zwarte cijfers te schrijven, dan zullen we opnieuw en nog kritischer moeten gaan kijken naar te maken keuzes. De oplossingsrichtingen om een meerjarig structureel sluitende begroting te maken zijn wel al in beeld.
We zijn ervan overtuigd dat er nu een evenwichtig pakket ligt, waarbij we zorgvuldig hebben gekeken naar ambities, efficiency én inkomsten. Gemeente Gooise Meren is en blijft daarmee één van de meest aantrekkelijke gemeenten van Nederland en bovendien financieel gezond.