Werken aan Werk
Het regionale arbeidsmarktprogramma Werken aan Werk bestaat uit projecten die bijdragen aan de uitstroom naar werk of opleiding. In 2024 zijn succesvolle opleidingstrajecten gecontinueerd in projecten zoals (1) Zorgstart en Wijkleerbedrijf (beide bieden basisopleidingen in de zorg); (2) Statushouders voor de Klas; (3) Bouw&Techniekstart en (4) opleidingstrajecten naar werk  in de kinderopvang. De resultaten van Werken aan Werk liggen op koers om de doelstellingen t/m 2024 te halen (1.200 gestarte trajecten, 800 afgeronde trajecten, 500 personen bemiddeld naar werk).  Voor Gemeente Gooise Meren  betekent dit bijvoorbeeld dat er vanaf de start van het traject in 2020 ongeveer 150 inwoners een traject hebben gevolgd bij Zorgstart en Wijkleerbedrijf. In 2024 zijn voorbereidingen getroffen om succesvolle regionale werkgelegenheidsprojecten in 2025 te verlengen.  

Lokale voorzieningen
Naast regionale re-integratietrajecten kunnen wij ook lokale voorzieningen aanbieden om inwoners te begeleiden naar werk en -als werk nog niet mogelijk is- met een stap in hun ontwikkeling. We hebben ons ingezet om inwoners naar de arbeidsmarkt toe te leiden met inzet van deze re-integratievoorzieningen. In 2024 zijn 45 inwoners uitgestroomd uit ons uitkeringsbestand naar werk in loondienst en 4 naar zelfstandig ondernemerschap. 

Tomingroep 
De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek en de gemeente Almere vormen samen de Gemeenschappelijke regeling 'Werkvoorzieningsschap Tomingroep'. Tomingroep lijdt sinds een aantal jaren verliezen wegens de afname van rijkssubsidies met het beëindigen van WSW en de start van de Participatiewet in 2015. Tomingroep maakt een transitie door tot een bedrijf waarin werknemers worden begeleid om te kunnen gaan werken bij reguliere werkgevers. Tomingroep blijft alleen de werkgever voor mensen die wegens hun beperkingen buiten Tomingroep niet kunnen functioneren. 

In 2024 heeft een midterm review plaatsgevonden en deze is aan de gemeenteraden aangeboden. De financiële situatie is nog niet stabiel. Een belangrijke conclusie is  dat Tomingroep hard heeft gewerkt aan de omvorming tot leer-/werkbedrijf, maar dat de resultaten nog onvoldoende zichtbaar zijn. Dit heeft meerdere oorzaken: (1) veel leer/werktrajecten (participatiebanen) duren meerdere jaren, dus pas vanaf 2025 worden resultaten beter zichtbaar; (2) er worden minder mensen vanuit de gemeenten aangemeld dan waar in het Bedrijfsplan 2022-2025 van is uitgegaan; (3) de kandidaten die instromen hebben een grotere problematiek en meer (dure) begeleiding nodig dan enkele jaren geleden werd verwacht. De nog steeds krappe arbeidsmarkt neemt immers ‘de beste’ kandidaten op. (4) Een andere conclusie is dat vanuit autonome ontwikkelingen het aantal WSW-medewerkers (de oorspronkelijke doelgroep) sneller daalt dan de CBS-prognoses uit 2021, en daarmee dalen de rijkssubsidies voor WSW.  Op basis van de midterm review zijn adviezen opgesteld die in 2025 tot verbeteringen moeten leiden. Eind 2024 werkten 42 inwoners in een WSW-dienstverband, 4 inwoners in een 'nieuw-beschut'-baan en 7 inwoners in een participatiebaan.